Mochyně, známá také pod názvem brazilské rozinky, má žluté jedlé bobule, které svým vzhledem připomínají malá rajčátka. Plody považované za superovoce jsou bohaté na výživné látky a mnoho cenných mikroprvků. Proč ještě zařadit mochyni do své stravy?

V tomto článku najdete:

  • Mochyně – co to je?
  • Kde roste mochyně?
  • Physalis – výživový obsah
  • Mochyně (brazilské rozinky) – jaké má vlastnosti?
  • Jak jíst mochyni?
  • Peruánská mochyně – kontraindikace
  • Mochyně v těhotenství
  • Sušená a čerstvá mochyně – recepty
  • Kde koupit mochyni?

Mochyně – co to je?

Peruánská mochyně je rostlina se žluto-oranžovými plody podobnými malým rajčatům. Ve světě je známá pod mnoha názvy – zlatá bobule, peruánská zemská třešeň, bobule Aztéků, pogapoga nebo divoké rajče. Latinský název „physalis“ pochází ze starého řeckého slova „phusalis“, které znamenalo „močový měchýř“. Toto přímé odkazuje na hnědé plodové obaly mochyně (tzv. obaly), které připomínají malé čínské lampiony.

Kde roste mochyně?

Mochyně je víceletá rostlina, která pochází z Jižní Ameriky, konkrétně z oblasti And (zejména z Peru a Chile). Patří do stejné rodiny jako rajčata, papriky, lilkovité a Goji bobule. Dnes lze mochyni pěstovat v různých částech světa, například v Indii nebo Velké Británii.

Mochyně dosahuje průměrné výšky 100 cm. Její listy mají od 5 do 15 cm na délku a 4 až 90 cm na šířku. Vyznačuje se zlatými, oranžovými květy ve tvaru zvonků. Z nich se poté tvoří žluté jedlé bobule o průměru od jednoho a půl do dvou centimetrů. Plody mochyně vzhledem a konzistencí připomínají rajčata, avšak jsou mnohem menší.

Čerstvé plody mochyně mají měkkou, šťavnatou dužinu, v níž se nacházejí malá jedlá žlutá semena. Mochyně se vyznačuje bohatou sladkokyselou chutí, která trochu připomíná ananas. Co je zajímavé, plody jsou jedinou jedlou částí této rostliny. Jak listy, tak kořeny mohou být toxické a jedovaté pro člověka.

Plody mochyně jsou konzumovány v čerstvé i sušené formě

Physalis – výživový obsah

Mochyně je známá nejen kvůli své charakteristické chuti, ale také pro bohatství výživných látek obsažených v plodech. Mochyně je především cenným zdrojem různých druhů antioxidantů. Je známa vynikajícím obsahem vitaminů A a C, fosforu, železa, draslíku a zinku.

  • Vitamín B3 (niacin): 3,92 mg (24,50%)
  • Vitamín C (kyselina askorbová): 15,4 mg (17,11%)
  • Vitamín B1 (thiamin): 0,154 mg (12,83%)
  • Vitamín A: 50 µg (7,14%)
  • Vitamín B2 (riboflavin): 0,056 mg (4,31%)
  • Železo, Fe: 1,4 mg (17,50%)
  • Fosfor, P: 56 mg (8,00%)
  • Vápník, Ca: 13 mg (1,30%)
  • Sacharidy: 15,68 g (12,06%)
  • Bílkoviny: 2,66 g (5,32%)
  • Celkový tuk: 0,98 g (2,80%)

Mochyně (brazilské rozinky) – jaké má vlastnosti?

Mochyně byla po staletí používána v lidové medicíně k léčbě různých neduhů. Nejčastěji byla využívána při léčbě spojené s zánětem jater, kůže, malárie, revmatismu, astmatu či leukémie. Dodnes je v Indii mochyně považována za léčivou rostlinu. V Jižní Americe byla používána jako diuretikum a proti astmatu, zatímco v Jižní Africe obklady z listů mochyně zmírňovaly zánětlivé stavy. Je třeba zdůraznit, že plody mochyně v posledních letech podléhají mnoha výzkumům. Většina z nich byla provedena na zvířatech. Na základě nich můžeme konstruovat závěry týkající se účinku tohoto ovoce na lidský organismus.

Antioxidační aktivita

Plody mochyně jsou především cenným zdrojem antioxidantů, včetně fenolů a withanolidů s antioxidačními vlastnostmi. Antioxidanty zmírňují oxidační stres buněk a tím mohou snižovat riziko vzniku onemocnění v mnoha orgánech. Náhodně bylo prokázáno, že tato antioxidační aktivita může přímo ovlivňovat mnoho orgánů. Withanolidy mohou mimo jiné pomoci při boji proti zánětlivým stavům, jako je artritida, lupus a nespecifický zánět střev (IBD).

Výborná podpora imunitního systému

Plody mochyně jsou cenným zdrojem vitamínu C, který nejen působí jako antioxidant, ale také hraje důležitou roli při tvorbě kolagenu a tím pádem hojení ran. Konzumace ovoce s vysokým obsahem vitamínu C posiluje imunitní systém a činí nás méně náchylnými k nemocem.

Posílení kostí

Mochyně obsahuje mnoho složek, které mohou pozitivně ovlivnit vývoj a zdraví našich kostí. Mezi tyto složky patří vápník, fosfor a velké množství pektinu, který umožňuje absorpci těchto složek do těla. V plodech je také hodně vitamínu K, který je nezbytný pro stavbu kostí a chrupavky.

Pozitivní účinky na zrak

Lutein a beta-karoten obsažený v plodech mochyně, stejně jako několik dalších karotenoidů, přispívají ke zlepšení zrakového systému. Mochyně pomáhá při zmírňování nebo prevenci onemocnění, jako je noční slepota, která se vyvíjí s věkem.

Podpoří srdeční a cévní funkce

Physalis je také ovoce, které by měli konzumovat lidé s kardiovaskulárními problémy. Vitamín B obsažený v plodech mochyně je zodpovědný za produkci acetylcholinu, neurotransmiteru, který předává informace svalům a nervům. Nedostatek vitamínu B1 může způsobit nepravidelný srdeční rytmus a v pokročilejší fázi srdeční selhání.

Pozitivní vliv na střeva

Sušená mochyně obsahuje velké množství vlákniny, která má obrovský vliv na fungování našich střev. V plodech mochyně je jak rozpustná, tak nerozpustná vláknina. Konzumace mochyně má vynikající účinek na trávicí systém a také pomáhá proti zácpě.

Jak jíst mochyni?

Mochyně, která je považována za superovoce, je stále častěji využívána v naší kuchyni. Můžete ji konzumovat jak ve své čerstvé podobě, tak i v sušené formě.

Čerstvá mochyně – Použití

Čerstvou mochyni můžeme úspěšně přidávat do různých ovocných salátů, koktejlů a vyrábět z ní džemy. Je to ovoce, které díky své sladko-kyselé chuti vyniká jak v dezertních, tak i v slaných pokrmech. Proto ji můžete používat v pečivu, želé, zmrzlině nebo džemech. Je vhodná jako složka omáček, polev k masu nebo mořským plodům. Mochyně je často kombinována s medem, ale také s čokoládou nebo polevou.

Sušená mochyně z Peru – Použití

Sušené plody mochyně se často používají podobně jako hrozinky. Skvěle chutnají přidány do různých ovesných kaší, müsli, ale také do pečiva a muffinů. Můžete je také použít v různých pokrmech s rýží.

Mochyně z Peru – Kontraindikace

Je důležité si uvědomit, že všechny části rostliny kromě ovoce jsou potenciálně jedovaté. Konzumace nezralých plodů mochyně (kvůli vysokému obsahu solaninu) může způsobovat nadýmání nebo trávicí potíže.

Není žádné vážné upozornění proti konzumaci čerstvé nebo sušené mochyně. Pokud trpíte chronickými onemocněními, měli byste se před zařazením mochyně do stravy poradit s lékařem. Mochyně může interagovat s některými léky – může oslabit nebo zesílit jejich účinek. Konzumace mochyně se nedoporučuje během těhotenství a kojení.

Mochyně v těhotenství

Dosud neexistují žádné důkazy o pozitivních nebo negativních účincích mochyně na těhotnou ženu. Proto je nejlepší se vyvarovat konzumace tohoto ovoce během těhotenství a kojení.

Sušená a čerstvá mochyně – Recepty

  • Vývar ze sušené mochyně: Vývary a nálevy z sušené mochyně mohou například zmírnit potíže spojené s močovými kamínky, revmatismem, zánětem mandlí a kašlem.

Recept:

  • Suroviny: 3-4 lžíce sušených plodů mochyně, půl litru vroucí vody.
  • Příprava: Plody přidejte do vařící se vody a vařte na mírném ohni 5 minut. Nechte vychladnout a procedíte. Pijte půl sklenice čtyřikrát denně.
  • Pilaf s basmati rýží, sušenými plody a mochyní s mandlemi: Tradiční východní jídlo na bázi rýže, pilaf, tentokrát v nové verzi s přídavkem plodů mochyně.

Recept:

  • Suroviny: 1½ hrnku basmati rýže, 3 lžíce másla, ½ hrnku jemně nasekané žluté cibule, ½ lžičky mletého kmínu, ½ lžičky mleté kurkumy, ¼ lžičky mletého skořice, 2 nasekané stroužky česneku, 2¼ hrnku vody, 1¼ lžičky soli, ¼ lžičky čerstvě mletého černého pepře, ⅓ hrnku sušených plodů (sušená mochyně, hrozinky nebo nasekané sušené meruňky), ¼ hrnku nasekaných nebo nasekaných pražených mandlí.
  • Příprava: Rýži omyjte, dokud voda nebude čistá. V hrnci roztopte máslo, přidejte cibuli a smažte, dokud nezměkne. Přidejte kmín, kurkumu, skořici a česnek. Míchejte a vařte, dokud nezačnou silně vonět. Do hrnce přidejte omytou rýži. Vařte a míchejte asi 3 minuty. Přidejte vodu, sůl, pepř a přiveďte k varu. Snížte teplotu, zakryjte a vařte na mírném ohni, dokud se všechna tekutina nevstřebá.

Kde koupit mochyni?

Mochyni je nejlepší kupovat v ověřených obchodech se zdravou výživou. Při nákupu je dobré věnovat pozornost zemi původu, datumu sklizně a způsobu sušení. Mochyně z Peru je považována za jednu z nejkvalitnějších.